flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про взяття участі у засіданні на тему "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива", яке відбулося у Києві за сприяння Проекту USAID "Нове правосуддя".

19 жовтня 2017, 15:04

"Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива"

          17 – 18  жовтня  2017 року начальник ТУ ДСА України в Житомирській області Морей В.В. прийняв участь у засіданні круглого столу на тему "Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива", яке відбулося у Києві за сприяння Проекту USAID "Нове правосуддя". 

          У засіданні взяли участь керівники судових установ та організацій системи правосуддя, голови судів, начальники територіальних управлінь ДСА України, судді, правники та представники міжнародних проектів, що опікуються реформуванням судової системи України.

        Звертаючись до учасників зібрання Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зазначив, що у судовій реформі, яка триває в Україні, ключовим фактором є створення незалежного та справедливого суду, діяльність якого відповідатиме європейській системі цінностей та буде спрямована на захист прав людини, гарантованих Конституцією України. У цьому процесі, зі слів Зеновія Холоднюка, важливою складовою є проведення оптимізації судової системи, а завдання ДСА України прорахувати можливі ризики і виклики задля того, аби убезпечити і громадян і суддів від можливих проблем.

        "Це досить складне і надвідповідальне завдання, оскільки при розгляді цього питання має бути знайдений баланс між усіма показниками діяльності суду. Нам, для забезпечення максимально високої якості та належного рівня надання судових послуг важливо врахувати: доступність суду з точки зору відстані для учасників судового процесу; мінімально можливий розмір суду із забезпеченням присутності необхідних компетенцій та функцій; зменшення витрат з Державного бюджету України. Тому нинішнє обговорення питання створення нової судової мапи є надзвичайно важливим для системи правосуддя України", - наголосив Зеновій Холоднюк.

        Бачення ДСА України щодо питання оптимізації судів учасникам круглого столу представила заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка.

        "Судова рeформа є однією з найочікуваніших в Україні. Вона має започаткувати триланкову структуру судової гілки влади, створити новий суд з питань інтeлeктуальної власності. Дeржавна судова адміністрація України вжe визначила кількість суддів у цьому майбутньому суді, а Вищою кваліфікаційною комісією суддів України вжe оголошeно конкурс на 21 посаду суддів і це тільки початок", - сказала О. Булка.

        Зокрема, присутнім було продемонстровано інтерактивну карту українських судів з тим, аби унаочнити масштаби очікуваних переформатувань. Ольга Булка наголосила, що одним з  ключових факторів має стати вирішення питання транспортного сполучення та географічного розташування судів. З її слів, тут застосовується принцип, який полягає в мінімізації відстані між судом та усіма населеними пунктами на відповідній території.

        Реагуючи на озвучення визначених проблем Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що питання реформування судової мережі в Україні має  реально забезпечувати надійний захист прав і свобод людини, інтереси суспільства й держави і ні в якому разі не звужувати доступ громадян до правосуддя.