flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Батько через суд намагається захистити право спілкуватися з дітьми

13 липня 2020, 10:16

       «Пани чубляться, а в холопів чуби тріщать». Якщо перефразувати це прислів’я на «Батьки сваряться, а страждають діти», отримаємо суть історії, яка нині перебуває на розгляді у Бердичівському міськрайонному суді.

      Одружились, сім років пожили, народили дітей, розлучились і … стали ворогами? У цьому переконаний батько трьох хлопчиків віком 7, 5 і 2 роки, який звернувся із позовом про усунення перешкод у спілкуванні з синами, що їх нібито чинить колишня дружина.

    Ще під час спільного життя вона, як пояснює чоловік у позовній заяві, ображала його і малих фізично та психологічно, заперечувала проти відвідання дітьми гуртків та дитсадка. Потім узагалі змінила замки у дверях, внаслідок чого чоловік був змушений проживати окремо. Жінка начебто ізолювала батька від спілкування з синами, та й сама про них не дуже дбає: сусіди стверджують, що діти мало гуляють і майже весь час сидять вдома.

      Усі чоловікові намагання порозумітися із колишньою дружиною мирним шляхом та погодити спілкування з дітьми успіхом не увінчались. Наразі ситуацію ускладнює те, що бердичівлянка із хлопчиками живе на території Польщі. Аби з’ясувати, в яких умовах проживають діти, чоловік звернувся до тамтешніх соціальних органів, а також до служби у справах дітей Бердичівської міської ради.

    У своєму позові батько стверджує, що може та хоче створити синам усі необхідні умови для гармонійного розвитку, моральної та матеріальної забезпеченості. Наголошує, що він, як батько, який хоча і проживає окремо, має повне право спілкуватися з дітьми. Тож просить суд зобов’язати колишню дружину не чинити перешкод у вихованні та визначити певні періоди під час шкільних канікул, коли жінка повинна привозити синів на Україну. А щовихідних вона має забезпечити їм спілкування з допомогою телефону чи відеозв’язку.

      У цій справі вже відбулось кілька засідань, на які відповідачка не з’явилась. Позивач бере участь у справі у режимі відеоконференції, адже проживає нині на Івано-Франківщині. Наступне засідання відбудеться у вересні цього року.

 

      За посиланням

Пресслужби Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області https://bd.zt.court.gov.ua/sud0603/pres-centr/news/967391/