flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває суд над екс-посадовцями Бердичівщини, обвинуваченими в отриманні 114 тисяч доларів хабара

02 липня 2020, 11:30
     Новий суддя – новий розгляд – стара справа. Цими днями у Бердичівському міськрайонному суді вкотре спочатку взялися за розгляд резонансної справи майже 9-річної давнини. Ще у листопаді 2011-го прокуратура Житомирщини порушила кримінальну справу щодо п’ятьох громадян, серед яких - тодішній голова Бердичівської РДА, виконуючий обов’язки керівника райвідділу Держкомзему, депутат Бердичівської районної ради тощо, яким інкримінують прийняття та сприяння у прийнятті хабара в особливо великих розмірах. За версією досудового слідства, обвинувачені, діючи за попередньою змовою, отримали від приватного підприємця з Київщини 114 тисяч доларів за виділення земельної ділянки площею 16 гектарів на території одного із сіл Бердичівщини. Органами досудового розслідування було встановлено, що потерпілий підприємець хотів отримати у власність землю для котеджного будівництва і звернувся «по допомогу» до однієї з підсудних, яка начебто перебувала у близьких стосунках із головою РДА. Жінка повідомила, що за швидке просування справи й позитивний результат необхідно заплатити. Згідно з даними досудового слідства, очільник райдержадміністрації нібито погодився «владнати питання» за умови надання йому хабаря у розмірі 60 000 доларів США. Проте посередники домовились повідомити підприємцю майже удвічі більшу ціну питання – не 60, а 114 тисяч доларів США. Саме стільки бізнесмен і передав в обмін на підготовлені посадовцями документи... У ході досудового слідства дії обвинувачених було кваліфіковано за низкою статей Кримінального Кодексу України: частинами 3 та 4 статті 368 КК України, частинами 4 і 5 статті 369 КК України, частиною 4 статті 190 КК України та частиною 5 статті 27 КК України.

      Це – одна із тих справ, що їх називають складними та багатоепізодними. У Бердичівському суді вона із 2012-го року, слухалась різними суддями, поверталась на додаткові розслідування і лише одного разу – у 2015 році  – ледь не дійшла до завершення. Однак дізнавшись про те, що у головуючого судді спливає термін повноважень, представники сторони захисту перестали з’являтись на засідання. А далі були нові автоматизовані розподіли справи, призначення інших суддів… І, зрештою, наприкінці цього червня у Бердичівському міськрайонному суді знову зібралися усі п’ятеро обвинувачених, адвокати кількох з них, прокурор тощо.

      Найперше вирішували, чи можливо провести засідання за відсутності решти захисників та потерпілого. Думки з цього приводу розділилися: прокурор заперечував можливість проведення слухання без потерпілого, адвокати наполягали на продовженні розгляду. Врешті-решт, суд виніс ухвалу про відкладення засідання на 25 вересня. Потерпілого вирішили ще раз поінформувати усіма доступними способами, аби мати вдосталь доказів, що йому відомо про засідання. У разі, якщо чоловік знову не з’явиться, не надавши суду поважних причин своєї неявки, до нього можуть застосувати привід.

 

                  З посиланням Пресслужби Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області  https://bd.zt.court.gov.ua/sud0603/pres-centr/news/963126/