flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Проектної ради Ініціативи "Модельні суди" Проекту ЄС "Право – Justice"

20 серпня 2021, 09:05

17 серпня 2021 року в.о. начальника територіального управління ДСА України в Житомирській області Т.Г. Барабащук, начальник відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності Н.О. Бондарчук та начальник відділу з питань управління обєктами державного майна Г.В. Янчук взяли участь у засіданні Проектної ради Ініціативи "Модельні суди" Проекту ЄС "Право – Justice" в режимі відеоконференцзв’язку.

 Під час засідання обговорено поточний стан та загальний прогрес реалізації Нової фази Ініціативи "Модельні суди".

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право – Justice" Анна Адамська-Галлант, відкриваючи засідання, зазначила, що  Нова фаза Ініціатива "Модельні суди"  об’єднала суди з найвіддаленіших куточків України.

Т. в. о. Голови ДСА України подякував Проекту ЄС "Право – Justice" за багато цікавих і потрібних ініціатив, запровадження яких поліпшують судове адміністрування та надання судових послуг для громадян.

         "За такий короткий час – лише чотири місяці реалізації нової фази Ініціативи Модельні суди – спільними зусиллями досягнуто реальних результатів. Значно збільшилась кількість модельних судів – з шести до сімдесяти семи. Модельні суди отримують  консультативну, методичну та технічну допомогу. Ініціатива "Модельні суди" об’єднує в реалізації ініціатив з судового адміністрування та дійсно стала "Майданчиком добрих практик", що спрямований на покращення доступності, клієнтоорієнтованості та безпеки судів не лише для модельних, а для всіх судів України.  Для Державної судової адміністрації України надзвичайно важливою є співпраця з Проектом, оскільки ми прагнемо, аби кожен суд нашої держави став клієнтоорієнтованим. Наша мета – змінити ставлення суду до користувачів судових послуг та користувачів судових послуг до суду. Суд має бути таким сервісом для громадян, аби вони почувались у суді комфортно", – сказав у вітальному слові Олексій Сальніков.

          Експертка Проекту Поліна Лі представила нову фазу Ініціативи "Модельні суди"  та відзначила, що наразі таку фазу реалізують 77 установ системи правосуддя

Учасникам Проектної ради було представлено діяльність Служби волонтерів у суді, концепцію впровадження такої служби, та онлайн курс для якомога ширшого навчання такому сервісу.

          Анна Адамська-Галлант наголосила, що надалі планується запровадити мультидонорську платформу для реалізації кращих практик Ініціативи "Модельні суди" та запросила донорів приєднуватися до такої платформи.

          У роботі Проектної ради взяли участь члени Ради суддів України Олег Головенко та Костянтин Кобилянський, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, виконувач обов’язків директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, представники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України та модельних судів, експерти Проекту ЄС "Право-Justice", Консультативної місії Європейського Союзу, Представництва ЄС в Україні, ПРООН в Україні, Програми USAID "Нове правосуддя". 

Довідково:

        Проект ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проект, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, триватиме до кінця 2022 року. Основними напрямами роботи Проекту, серед іншого, є: надання допомоги державним органам України в процесі відновлення судової системи, добір нових суддів, створення Ради судової реформи, реформування реєстрів та електронного правосуддя тощо.

 

Пресслужба ДСА України