flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча група Ради суддів України взяла за основу Методику визначення граничної чисельності суддів у судах

28 квітня 2021, 10:07

Відбулося засідання робоча група, що діє при Раді суддів України і, яка працює над питаннями щодо зміни методики обліку статистичних даних, передбаченої чинною звітністю та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах.

Перше організаційне засідання цієї робочої групи, до якої увійшли дев'ять представників Ради суддів України, шість представників Державної судової адміністрації України, шість представників Верховного Суду і два представники Вищої ради правосуддя, відбулося 19 січня 2021 року. Сама ж робоча група була створена рішенням РСУ від 20 червня 2020 року № 31 "Про Звіт за результатами оцінювання середніх витрат часу на розгляд справи". Її головна мета: по перше – розробити методику, яка дозволить чітко визначати навантаження на суддів і суди з розгляду справ усіх категорій і впорядкувати кадрово-штатні питання у судах, а по друге – розглянути пропозиції щодо вдосконалення статистичної звітності, на базі якої і проводяться всі необхідні розрахунки та обчислення.

Представляючи членам робочої групи перші результати роботи за новою методикою обчислення навантаження на суддів і суди, Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що вона вже дозволила реально подивитися на діяльність суддів і суддів у розрізі розглянутих справ.

"Власне, це не тільки визначення ефективності роботи суддів, це визначення ефективності діяльності суду. Вже попередній аналіз щодо навантаження на суддів і суди дає нам досить яскраву картину штатної укомплектованості судів, ми бачимо, які юрисдикції "не переробляються", а які "завалені" справами, де не вистачає суддів, а де потрібно їх скорочувати шляхом переведення в інші суди", - сказав Богдан Моніч.

Щодо Методики визначення граничної чисельності суддів у судах, то її представив заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький. Власне, її представлення більше орієнтувалося на новообраних XVIII з'їздом суддів України члені РСУ, яким надалі належатиме приймати рішення щодо організації роботи в судах і визначенні вимог до розгляду справ суддями. Із особливостями її застосування можна ознайомитись в інформації "Голова РСУ ініціює висвітлення попередніх напрацювань щодо визначення нормативної чисельності суддів", що розміщена на сайті Ради суддів України 29 січня 2021 року.

У підсумку засідання робоча група взяла за основу запропоновану Методику, позаяк в її основі лежить рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року  "Про результати дослідження щодо визначення нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій", яким ВРП затвердила подання ДСА України про нормативи кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів і рекомендувала Державній судовій адміністрації України та Раді суддів України застосовувати показники середньої тривалості розгляду судових справ при ухваленні рішень та здійсненні заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів.

Пресслужба РСУ.

http://rsu.gov.ua/ua/news/roboca-grupa-radi-suddiv-ukraini-vzala-za-osnovu-metodiku-viznacenna-granicnoi-ciselnosti-suddiv-u-sudah